Uitvaartmuziek

Muziek maakt een uitvaart persoonlijk. Het zijn vaak de favoriete muziekstukken van de overledene die gedraaid worden en dat kan mooie herinneringen oproepen bij de nabestaanden. Dit kan veel troost bieden.

Er bestaan geen regels voor muziek bij een uitvaart. Wel is het belangrijk om de muziekkeuze en het aantal nummers goed af te stemmen met de nabestaanden en de uitvaartondernemer.

Hoeveel nummers?

Een afscheidsplechtigheid duurt meestal zo’n 45 minuten en aangezien er ook sprekers zijn, wordt er meestal gekozen voor vier muzieknummers:

  • Een nummer bij binnenkomst
  • Twee nummers tijdens de plechtigheid (tussen de toespraken door)
  • Een nummer aan het einde van de plechtigheid (tijdens de uitloop)

Hier kan uiteraard van worden afgeweken. Het is raadzaam om de planning goed door te nemen met de uitvaartverzorger.

Wat voor muziek?

De muziekkeuze is geheel aan de nabestaanden. Zij weten immers wat voor muziek de overledene leuk vond of kon waarderen. Daarbij maakt het genre van de muziek eigenlijk niet uit. Misschien hield de overledene wel van feestmuziek. Tijdens uitvaarten wordt allerlei muziek gedraaid, van sfeervolle jazz, tot house, van Nederlandse feestmuziek tot tranentrekkers.

Inspiratie

Er zijn uiteraard talloze geschikte nummers voor tijdens de uitvaart. Hieronder wat nummers die veel gedraaid worden bij uitvaarten:

  1. Time to say goodbye – Andrea Bocelli & Sarah Brightman
  2. Avé Maria – Johann Sebastiaan Bach & Charles Gounod
  3. Tears in heaven – Eric Clapton
  4. My way – Frank Sinatra
  5. Breng me naar het water – Marco Borsato

Vond u deze pagina nuttig?