Uitvaart voor uw huisdier

Een huisdier kan een belangrijk onderdeel vormen van het gezin. Het overlijden van een huisdier kan daarom ingrijpend zijn: u verliest een huisgenoot die u altijd onvoorwaardelijke trouw en liefde gaf. Afscheid nemen is pijnlijk. Gelukkig zijn er diverse mogelijkheden om op een waardige manier afscheid te nemen en het dier waaraan u gehecht bent geraakt een mooie laatste rustplaats te geven. Een uitvaartonderneming, speciaal voor huisdieren, kan u hierbij helpen.

Allereerst zijn er verschillende opties voor de uitvaart, zoals een crematie of begrafenis. Daaromheen kunt uiteraard zelf een passende afscheidsdienst organiseren. Veel mensen kiezen ervoor om thuis afscheid te nemen van hun huisdier. Er zijn echter ook speciale uitvaartcentra waarmee u onder gepaste uitvaartmuziek en bloemen op een mooie manier afscheid kunt nemen. Er zijn uiteraard ook verschillende opties om uw huisdier te gedenken. Een portret, foto, versierde urn of een gedenksieraad kunnen een mooi aandenken zijn voor u en uw gezin.

Begrafenis

Het is mogelijk om uw huisdier zelf te begraven in de tuin of in het bos. Let er op dat hier wettelijke eisen aan verbonden zijn en dat dit in sommige gemeenten zelfs verboden is. Zorg er in ieder geval voor dat u een diep graf graaft, zodat het ontbindingsproces op natuurlijke wijze verloopt en niet wordt verstoord door andere dieren. Een bedekking met 1 meter aarde is voldoende.

Er zijn ook speciale begraafplaatsen voor dieren waar u uw huisdier een waardige rustplaats kunt geven.

Kosten
Aan het zelfstandig begraven van een huisdier, bijvoorbeeld in de tuin, zijn geen kosten verbonden. Een dierenbegraafplaats is normaal gesproken redelijk te bekostigen. De kosten voor een huisdier begrafenis en de grafrechten kunnen per begraafplaats verschillen, maar zijn ook afhankelijk van de grootte van het huisdier.

Begraafplaatsen Nederland

Dierenbegraafplaats Larixhof – Wilhelminaoord Dierenbegraafplaats Majesta Medenstein – Echteld
Dierenbegraafplaats Zevenhoven – Zevenhoven Algemene Begraaf- en Crematieonderneming – Den Haag
Dierenbegraafplaats De Wilgenhof – Best Buggenum Dierenbegraafplaats – Buggenum
Dierenbegraafplaats Viviana – Prinsenbeek Dierenbegraafplaats De Stille Weiden – Berkhout
Dierenbegraafplaats Klaverweiden – Hoevelaken Kolleweidenhof Dierencrematorium- en Begraafplaats – Heelweg
Dierenbegraafplaats de Passage – Dreumel Dierenbegraafplaats De Marand – Hollandscheveld
Dierenbegraafplaats Vennenberg – Dalfsen Peelrust Huisdieren Begraaf- en Crematiecentrum – Handel
Dierenbegraafplaats Anubis – Almere Stichting Dierenbegraafplaats Velsen – IJmuiden
Dierenbegraafplaats ’t Uivershof – Beek (Gelderland)

Crematie

Het cremeren van een huisdier gaat op vergelijkbare wijze als bij mensen. Het verschil is dat de oven voor huisdieren meestal kleiner is of wordt gebruikt om meerdere dieren tegelijk te cremeren. Een crematie kan echter ook individueel geregeld worden. Het voordeel hiervan is dat de eigenaar het as kan uitstrooien of kan bewaren in een urn. Uitvaartverzorgers zorgen ervoor dat uw huisdier persoonlijk wordt begeleid en wordt voorzien van zijn naam en familienaam.

Kosten

Bij een crematie kunt u het overleden dier zelf vervoeren naar het crematorium of het laten ophalen bij de dierenarts. Aan deze laatste optie zijn vanzelfsprekend kosten verbonden, meestal rond de 25 a 40 euro bij een afstand van 20 kilometer of minder. In het weekend zijn de kosten hoger.

De kosten van een crematie hangen bij de meeste uitvaartondernemingen af van de grootte van het dier. Hieronder een globale indicatie van de kosten (inclusief asverstrooiing).

Klein dier
(tot 10 kg)
Middelgroot
(tot 25 kg)
Groot
(tot 40 kg)
Zeer groot
(tot 60 kg)
Individueel 70 tot 100 euro 140 tot 165 euro 170 tot 190 euro 200 tot 220 euro
Collectief 30 tot 60 euro 100 tot 125 euro 130 tot 150 euro 160 tot 180 euro

Het is ook mogelijk om het as in een urn retour te krijgen. De kosten hiervan liggen rond de 50 a 80 euro.

Crematoria in Nederland

DUC Dierencrematorium – Amsterdam Dierencrematorium Westerhout – Beverwijk
SHCN Dierenuitvaart – Nootdorp Dierenuitvaartcentrum Amsterdam Oost – Amsterdam
Huisdieren Crematorium Oost-Nederland – Deventer Dierencrematorium